Sunday, November 23, 2014

Possum jäi sulle, kuid see linn on minu

Melbourne on meie mõlema südamed võitnud. Saan täiesti aru inimestest, kes tulevad ja jäävadki siia elama. Linn on tohutult eriilmeline. Tänavatel toimub pidevalt midagi põnevat, alates tänavamuusikute spontaansetest esinemistest kuni jalgpalli trikkide näitamiseni. Siin on nii suurlinna glamuuri kui ka boheemlaslikku lihtsust. Loodan, et suudan piltide ja paari reaga edasi anda pisutki siinsesest atmosfäärist.

Brunswick, kus meie elame on ülimalt multikultuurne linnaosa, kus mõnel tänaval käies võib jääda mulje, et siin keegi inglise keelt ei räägigi. Meie elukoha ümbruses elab palju kreeklasi ning siin on päris palju kreeka õigeusu kirikuid. Meie elukohast vaid paariminutilise jalutuskäigu kaugusel on Püha Eleftheriosele pühitsetud kreeka õigeusu kirik, kus oleme kaks pühapäeva järjest teenistusel käinud.
Väljast tagasihoidlik kirik oli rahvast täis 
Brunswick oli kuu aega meie elukoht ja saime siinsest multikultuursusest iga päev osa. Oma sisseoste tegime sageli araabia poodides, mereande käisime ostmas tai toidupoes, maiustusi sai ostetud kreeka kohvikust. Tänava ääres on india, liibanoni, tai, türgi, pakistani restoranid vaheldumisi euroopalike pubidega. Halal on siin ja seal ning sealiha naljalt väikestest poodidest ei leia. Õhtuti liigub ringi nii väga lühikeste seelikutega lärmakaid ilmselt iiri päritolu naisterahvaid, kui ka pealaest jalatallani riietesse mähitud burkadega tüdrukuid. Kuid ei tasu arvata, et burkakandjad vähem peoehteis oleks, sest nende ehted ja edevad kingad teevad siin nii mõnelegi Euroopa tüdrukule silmad ette. Seega võite ette kujutada seda mõnusat multikultuurset virr-varri, mis siinsetel tänavatel valitseb.

Brunswicki tänavad

Hiina linnaosa väravad Melbourne'is
Kui enamikes linnaosades on majad suuremalt jaolt ühekordsed, siis linna südames asuvad pilvelõhkujad, ärihooned, luksuslikud poed ning seal on tunda palju snoobilikumat õhkkonda. Kõrvuti klaasist pilvelõhkujatega on siin üle saja aasta vanuseid kirikuid ning kuninganna Victoria aegseid ehitisi. Melbourne'i südalinn on meeldivalt roheline ning suured pargid asuvad kohe äripiirkonna kõrval.
Kuninglikus botaanikaaias võib linnakära eest peitu pugeda, kuid pilvelõhkujad jäävad ikka vaatevälja
Lainetav pilvelõhkuja südalinnas

Melbourne läbib Yarra jõgi

Öises linnas jalutades on vahel vahva kohtuda mõne põneva linnaasukaga, kuid siin kohal ei pea ma silmas kõiksugu erinevatest rahvustest inimesi, vaid hoopis väikeseid possumeid. Paneb imestama, et nad veedavad aega isegi kesklinnas, ega karda neid pildistavaid inimesi. Enamasti poseerivad nad tükk aega enne kui neil liigsest tähelepanust villand saab. Siis nad lihtsalt vudivad kenstakalt mõnda privaatsemasse kohta.

Kesklinna melu nautiv possum
Kirikud ja pilvelõhkujad
Föderatsiooniväljak on populaarne ajaveetmise koht
Monument sõjas langenud Austraalia sõduritele

Melbourne'i parlamendihoone
Turistide seas üks populaarsemaid linnaosasid on mereäärne St Kilda. Hipsteritele see kant eriti ei meeldi, sest see on liiga turistikas. Just sealkandis on kõikvõimalike Ferraride ja teiste luksusautode kontsentratsioon suurim. Ka enamik backpackereid eelistavad peatuda St Kildas, kuna seal on meri lähedal ja piirkond iseenesest on kena. St Kilda on tuntud ka oma 1200 pealise pingviinikoloonia poolest, kes ennast pärast päikseloojangut vahel ka näole annavad.

Enam kui 100 aasta vanune lunapark St Kildas
Vaatamata sellele, et Melbourne'is elab 4 miljonit inimest, on seal palju rohelust ja liikumisruumi. Kesklinna lähedaltki võib leida paiku, kus võib tunduda, et oled miljonilinna asemel hoopis mõnes vaikses maakohas. Pole ime, et Melbourne peetakse üheks maailma parima elukeskkonnaga linnaks.

Paar minutit rongisõitu ja oledki südalinnast jõudnud hobuste ja karjamaani
Melbourne'is on väga palju tänavakunsti ja siin järgnevad pildid on vaid mõned näited. Tänavatel jalutades on tunne nagu oleks sattunud kunstinäitusele. Kõikjal võib leida seinamaale ja installatsioone.
Seinamaal kohtub skulptuuriga - leidlik taaskasutus tolmuimejale

Installatsioonid mere ääres
Seesuguseid terveid maju katvaid taieseid oli linnas palju

Installatsioonid keset linna
Yarra jõe ääres on palju põnevaid skulptuure

Leidsime Melbourne'i tänavatelt Lydia Koidula
Melbourne meenutab oma boheemlasliku olemusega natuke Tartut ja seega tundsime end siin päris koduselt. See on ühelt poolt moodne linn, kuid samavõrra ka ajahambast puremata jäänud koht. Melbourne'i märksõnadeks on muusika, kunst, rohelus ja multikultuursus. Kahju on siit lahkuda, sest siin on palju, mida vaadata ja teha. Jääb vaid üle loota, et satume oma Austraalia seikluse ajal veel Melbourne.

1 comment:

  1. Melbourne´i muhedat fiilingut on siia õrnalt lumisesse Tartussegi tunda ja just tänu sellele vahvale postitusele! :)

    ReplyDelete